Aprašymas
Kaip veikia
Gyvosios bakterijų kultūros ir specialūs fermentacijos komponentai suaktyvina organinių medžiagų skaidymo procesą. Rezultatas: greitesnis kompostavimas, kokybiškesnis humusas ir veikiantis procesas net žiemos metu.
Privalumai įprastam kompostavimui
- Dvigubai greitesnis procesas: mėnesiai vietoj pusės metų
- Veikia žiemą: fermentacija tęsiasi net šaltuoju sezonu
- Aukštesnė kokybė: daugiau maistinių medžiagų ir gyvų bakterijų
- Be nepageidaujamų sėklų: fermentacija sunaikina piktžolių sėklas
- Be puvinio: sveika, švari kompostavimo aplinka
Ką kompostuoti?
Lapus, nupjautą žolę, daržovių ir vaisių žieves, nudžiūvusius augalų stiebus, piktžoles, supuvusius vaisius, arbatos ir kavos tirščius, smulkias šakas — viską, kas organiška ir augalinės kilmės.
Kaip naudoti?
- Naudokite talpą, pro kurią nepraeitų oro. Jeigu yra skylių, jas užsandarinkite. Tinka lipni juosta arba juoda pakavimo plėvelė.
- Kas 25–30 cm organikos sluoksnio pabarstykite 5 saujas Kompostino.
- Užberkite apie 3-4 cm prastesne žeme (iš pašalių, tarpulysvių ir pan.).
- Palaistykite 1-1.5 litro vandens.
- Metų eigoje kartokite žingsnius 2-4, darydami tokį „sumuštinį“.
- Kai užpildėte talpą, palaistykite vandeniu.
- Uždenkite juoda plėvele, sandariai uždarykite ir laikykite saulėtoje vietoje.
- Po 3 mėnesių turėsite purią, maistingą žemę be kenkėjų ir su daug sliekų!
Naudinga informacija
- Negailėkite vandens – jis padeda Kompostinui fermentuotis.
- Juodi, storesni šiukšlių maišai (120-200 litrų talpos) yra lengviausias būdas kompostuoti su Kompostinu. Naudokite taip pat, kaip nurodyta instrukcijose, bet užuot uždengę plėvele, suriškite maišus ir juos palikite saulėtoje vietoje.
Sudėtis ir veikimas
- Azotas (N) (2.6%): skaidytojų maitinimui ir greitesniam brendimui
- Fosforas (P) (1.4%): palaiko mikroorganizmų gyvybingumą
- Kalcis (Ca) (0.8%): reguliuoja rūgštingumą ir mažinas nemalonius kvapus
- Varis (Cu) (9 mg/kg): atsparumui ligoms, puviniui, pelėsiui
- Organinė anglis (C) ir gyvų pieno bakterijų kultūros: mūsų slaptasis receptas
Žmonės klausia
Kas tinka kompostavimui?
Beveik viskas, kas natūraliai užaugo. Daržo, sodo ir virtuvės atliekos: kavos tirščiai, arbatos pakučiai, kiaušinių lukštai, pjuvenos ar šiaudai. Net švarus popierius ar kartonas gali būti gera anglies „porcija“ jūsų kompostui.
Jeigu naikina kenkėjus, tai ir sliekus?
Sliekai ne tik išgyvena, bet jų padaugėja ir maloniai purena šviežią žemę.
Kokioje temperatūroje kompostuojasi?
Iki –15°C, tad kompostuoti galite beveik visą žiemą!
Palikau kompostuoti pagal instrukcijas, o tūrio sumažėjo tik iki trečdalio…
Esančios bakterijos maitinasi augaline žaliava ir ją paverčia derlinga žeme. Pastebėsite, kad naujos žemės svoris bus daugmaž toks, kiek svėrė visa žaliava.
Kodėl turiu užsandarinti savo kompostavimo talpą?
Su Kompostinu, procesas vyksta ne puvimo, bet fermentavimo (anaerobiniu) būdu, todėl svarbu neleisti patekti deguoniui.
Daugiau klausimų?
Aplankykite Klausimų puslapį arba Susisiekite

